|
|
Laika ziņas Jelgavā |
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- Jelgavas ziņas
- Novadu ziņas - Politika - Komentāri - Ekonomikas ziņas - Kriminālās ziņas - Uzņēmēji runā - Dzīvesstils - Aculiecinieks - Sēru ziņas - Jurista vārds - Portāls ziņo - Basketbols - Hokejs - Volejbols - Futbols - Regbijs - Motorsports - Teniss - Karatē - Vieglatlētika - BMX - Citi sporta veidi - Izklaides ziņas - Kultūras ziņas JAUNĀKIE |
Iecerēts ražot augstvērtīgu pākšaugu proteīnuRaksts publicēts: 2021.03.22. 10:56:57Raksta autors: skaties.lv Nosūtīt Ziņa redaktoram Sagatavot izdrukai Lauksaimnieku kooperatīva “Latraps” biedri nolēmuši audzēt pākšaugus, kas nodrošinās pasaulē strauji augošo pieprasījumu pēc pārtikas un tādējādi Latviju varētu padarīt par vienu no pasaules vadošajām pārtikas proteīna ražotājām, vēsta “900 sekundes”. Zirņu un pupiņu jeb pākšaugu proteīns ir teju tāds pat kā dzīvniekiem. Tāpēc, ievērojot pareizu ražošanas un pagatavošanas tehniku, zirņu hamburgeri iekaros jebkura gaļas cienītāja vēderu un sirdi. Jau tapis jaunās, tiešām plašās un inovācijām bagātās zirņu un citu pākšaugu proteīna ražotnes Jelgavā projekts. “Mūsu mērķis ir, lai Latvija kļūtu viena no līderēm pārtikas proteīna virzienā,” stāsta “Latraps” valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža. Projekta īstenotāju kooperatīva valdes priekšsēdētājs Edgars Ruža norāda uz viņa un kolēģu ambīcijām izveidot tiešām kaut ko iespaidīgu. Pasaulē strauji pieaug iedzīvotāju skaits, kuri ir jābaro. Kooperatīvi “Latraps” un “Vaks” iecerējuši izveidot ražotni, kas pabaros šos cilvēkus. “Ja virzāmies uz 10 miljardiem iedzīvotāju pasaulē, tad ar gaļu nespēsim tikt galā, vienkārši nav tik daudz lauksaimniecības zemes uz planētas,” skaidro “Latraps” valdes priekšsēdētājs. Audzējot dzeltenos zirņus, iespējams krietni mazākās platībās izaudzēt daudz vairāk proteīna, kas ir tik pat vērtīgs kā dzīvnieku proteīns jeb gaļa. Ruža norāda, ka Latvijā lauksaimniecības zemes platības ir pilnīgi pietiekamas. “Latvijā joprojām ir daudz aramzemes, kas netiek apsaimniekota,” viņš skaidro. “Latraps” jau audzē rapšus aptuveni 10% lauksaimniecības zemes, zirņi arī prasītu aptuveni tikpat daudz platību. Iespējams, nāktos audzēt nedaudz mazāk kviešu, taču, ņemot vērā neparedzamās kviešu cenas, tā nebūtu liela bēda. “Latraps” valdes priekšsēdētājs norāda, ka plašā ražotne izmaksās aptuveni 100 miljonus eiro. Svarīgi, lai ražotne pieder Latvijas uzņēmējiem, tāpēc kooperatīvs cer uz valsts ieguldījumu, jo tad visa peļņa palikšot mūsu valstī. “Tas paliktu Latvijas tautsaimniecībai, lauksaimniecības nozarei kā tāds ilgtermiņa ieguldījums,” viņš stāsta. Ja viss attīstīsies kā iecerēts, tad kopā ar ražotni tiks attīstīta arī startapu jeb jaunuzņēmumu inkubators, kur jaunie uzņēmēji attīstīs idejas jauniem produktiem no ražotnē iegūtā augstvērtīgā proteīna. Daudzviet pasaulē jau tagad pākšaugu proteīna burgeri glābj ne tikai dzīvības un dabu, bet arī pavāriem ļauj radīt iespaidīgi gardas maltītes. Kooperatīvā “Latraps” ir apvienojušies vairāk nekā tūkstoš lauksaimnieku. Kopš 2000. gada nav bijis neviens gads, kad kooperatīva biedru skaits mazinātos, tas vienmēr ir pieaudzis. Tas vien liecina par pareizi izvēlēto stratēģiju.
Komentāra ievietošanas noteikumi
|
|