Jūlija,
Džuljeta
ZIŅAS
SPORTS
IZKLAIDE
VIDEO
VESELĪBA
IZGLĪTĪBA
LABDARĪBA
Laika ziņas Jelgavā
< Februāris
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728291
Arhīva navigācija
APTAUJA
Ziema bez sniega un +6 grādi. Patīk? ..vairāk
Esmu sajūsmā!
Varētu būt vēl
siltāks!
Mazliet sniegu jau
gribētos...
Gribu īstu ziemu,
ar sniegu un -20
grādu salu!



  ZIŅAS / Arhīvs /

Jelgavniece gatavo slieku pulvera kēksus

Raksts publicēts: 2020.02.11. 07:19:44
Raksta autors: skaties.lv

Nosūtīt
Ziņa redaktoram
Sagatavot izdrukai

Ikdienā zinātniece Ilga Gedrovica no Jelgavas pēta ne tikai visiem labi zināmus pārtikas produktus, bet pievērsusies arī latviešu ēdienkartei netipiskiem maltīšu papildinātājiem – sliekām, kuras, starp citu, ir lielisks olbaltumvielu avots.

Šobrīd Latvijā neatrodas ne slieku, ne circeņu, ne citu kukaiņu audzētas, lai gan ir valstis, kur tos ēst ir norma. Ilga ir pārliecināta, ka tas ir tikai laika jautājums, kad arī Latvijas veikalu plauktos parādīsies kukaiņi.

Jānorāda, ka pētniecība notiek tikai un vienīgi laboratorijā. Kukaiņus zinātniece iegūst no konkrēta slieku audzētāja. Ilga pēta apstākļus, kādos tas audzis, pēc tam seko pārstrādes process, lai izvairītos no baktērijām, tālāk jau sliekas kaltē. Pēc tam gatavo slieku pulveri, kuru klāt var pievienot maltītēm.

Ilga Gedrovica :''Es vēlos likt cilvēkiem saprast, ka vieglprātīgi rīkoties, ejot savā dārzā, rokot sliekas un mājas kārtībā tās kaltējot, nebūs droši.''

Pētniecības rezultātā Ilga pagatavojusi daudz dažādu ēdienu, kuriem pievienots slieku pulveris. Konstatējusi, ka vislabāk tas iederas pie maizes, kēksiem, makaroniem un citiem miltu produktiem. Pulverī ir tik daudz olbaltumvielu, lai to jau oficiāli atbilstoši Latvijas regulējumam varētu dēvēt par olbaltumiem bagātu produktu. Tāpat sastāvā ir šķiedrvielas un minerālvielas.

Tāpat zinātniece atklāj, ka jau tagad cilvēki bieži uzturā lieto kukaiņus, jo to daļiņas ir klāt dažādiem pavisam ierastiem produktiem.

Ilga :''Tie paši kviešu milti, tie arī bagātīgi satur kukaiņu daļiņas. Tāpat arī saldēti dārzeņi. Mums ir jāpārvar psiholoģiskais bloks, kas mūsos mīt pret kaut ko neparastu.''

Pārtikas un veterinārais dienests norāda, ka šobrīd ir pāragri runāt par to, kad produkti, kuros ir kukaiņi, varētu nonākt veikalu plauktos. Tomēr diskusijas par to notiek visā Eiropā.

Diāna Birkenfelde, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve :''Tie ir gan siseņi, circeņi, vaboles un pat skudras. Ja Eiropas Komisija piešķirs atļaujas, tad arī visā Eiropā šādi jauni produkti tiks laisti tirgū.''

Piemēram, Beļģijā un Francijā jau šobrīd ir pieejami produkti, kuru sastāvā ir kukaiņi.


Vārds E-pasts
Komentārs
Piekrītu noteikumiem
Komentāra ievietošanas noteikumi
  • par forumā ievietoto ziņojumu saturu ir atbildīgi to autori;
  • forumā publicētie viedokļi neatspoguļo JELGAVNIEKIEM.LV viedokli;
  • portāla administratoram ir tiesības bez brīdinājuma dzēst rupjus, reliģiski, politiski, rasistiski vai kā citādi aizskarošus ziņojumus, kā arī komentārus, kuri neatbilst izvēlētajai tēmai.

1.0643677711487 95(0) - 0.88755869865417 2020.02.16. 22:29 http://www.jelgavniekiem.lv/?l=83&act=10&date=1581372000&art=48280 ip: 172.69.63.126 usememcache: 1