Mintauts, Alfs,
Bernadeta
ZIŅAS
IZKLAIDE
VIDEO
VESELĪBA
IZGLĪTĪBA
LABDARĪBA
Laika ziņas Jelgavā
  • ZIŅAS
  • Jelgavas ziņas
  • Novadu ziņas
  • Politika
  • Komentāri
  • Ekonomikas ziņas
  • Kriminālās ziņas
  • Uzņēmēji runā
  • Dzīvesstils
  • Aculiecinieks
  • Sēru ziņas
  • Arhīvs
  • Jurista vārds
  • Portāls ziņo
  • SPORTS
  • IZKLAIDE
  • VIDEO
  • GRĀMATU APSKATS
  • VESELĪBA
  • IZGLĪTĪBA
  • LABDARĪBA

APTAUJA
Vai iepērkaties internetā? ..vairāk
Iepērkos tikai
internetā
Pa retam kaut ko
nopērku
Reizi vai divas
gadā iepērkos
Neiepērkos
internetā
Pirkumus veic citi
ģimenes locekļi




  ZIŅAS / Komentāri / (Raksts) /

Kā saglābt kartupeļus (1)

Raksts publicēts: 2017.09.20. 15:13:22

Nosūtīt
Ziņa redaktoram
Sagatavot izdrukai

Ilze Rūtenberga-Bērziņa Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra sabiedrisko attiecību vadītāja

Ja sinoptiķu prognozes par siltu un saulainu laiku nedēļas nogalē piepildīsies, reģionos varētu sākties masveida kartupeļu novākšana. Tādēļ Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) augkopības speciālisti atgādina, – atkarībā no tā, cik mitrs bijis lauks, jāparedz iespējas kartupeļu apžāvēšanai un jāatceras, ka pārlieku lielā mitrumā bijušus kartupeļus nedrīkst atlasīt stādāmajam materiālam.

«Par pārmērīga mitruma ietekmi uz kartupeli liecina palielinātas elpošanas atveres –  lenticellas, kuras saskatāmas ar neapbruņotu aci. Tās ir kā balti punktiņi vai nelieli, it kā nedaudz pūkaini, plankumiņi. No tiem nav jābaidās, jo, nonākot normālos apstākļos un apžūstot, bumbuļu kvalitāte netiek ietekmēta. Taču pastāv risks, ka caur šīm atverēm bumbulī var iekļūt bakteriālo puvju ierosinātāji, un tie vienkārši sapūs, inficējot arī veselos.» tā Māris Narvils LLKC Augkopības nodaļas vecākais dārzkopības speciālists.

Kā rīkoties, lai sekmīgāk novāktu kartupeļus?

  • Izvēlas laukus vai to daļas, kuri ātrāk apžūst, un ir iespējams uzsākt vākšanu.
  • Paredz vietu iepriekšējai apžāvēšanai pirms bumbuļu novietošanas pastāvīgai glabāšanai. Ja pastāv risks attīstīties bakteriālajām puvēm, tad jāatceras, ka kartupeļus nedrīkst žāvēt ar siltu gaisu +15 līdz +20OC, jo tas var izraisīt ļoti strauju bakteriālo puvju tālāko izplatību. Ventilācijai jāizmanto +12 līdz +13oC, tātad vēss gaiss. Saglabājoties siltam laikam, ar āra gaisu var ventilēt tikai veselos bumbuļus. Riskam pakļautie jāventilē tikai ar iepriekš nedaudz atdzesētu gaisu, lai samazinātu gaisa mitrumu.
  • Kad žāvēšana ir pilnībā pabeigta, jāveic kartupeļu papildu šķirošana pirms ievietošanas noliktavā glabāšanai.
  • Ja augsnes mehāniskā sastāva dēļ bumbuļi ievērojami aplipuši ar augsnes daļiņām, noderēs šķirošanas galds ar birstēm, jo īpaši tad, ja kartupeļos izplatīts melnais kraupis vai rizoktonija, kas ietekmē bumbuļu vizuālo izskatu.
  • Saglabājoties sausam laika, ja platības to ļauj, var veikt apžāvēšanu uz lauka, izmantojot kartupeļu racējus vai kombainam nolaižot lejā transportieri un noberot kartupeļu bumbuļus uz novāktām vagu vietām.
  • No laukiem, kur kartupeļu bumbuļi ilgstoši bijuši ūdeni vai pārmērīgā mitrumā, nevajadzētu atlasīt stādāmo materiālu.

Vārds E-pasts
Komentārs
Piekrītu noteikumiem
lasīt komentārus (1)
Komentāra ievietošanas noteikumi
  • par forumā ievietoto ziņojumu saturu ir atbildīgi to autori;
  • forumā publicētie viedokļi neatspoguļo JELGAVNIEKIEM.LV viedokli;
  • portāla administratoram ir tiesības bez brīdinājuma dzēst rupjus, reliģiski, politiski, rasistiski vai kā citādi aizskarošus ziņojumus, kā arī komentārus, kuri neatbilst izvēlētajai tēmai.




AUTOdoc.lv

2.149581193924 56(0) - 2.0347044467926 2024.04.16. 20:31 http://www.jelgavniekiem.lv/?l=6&act=4&art=41226&lnk_src=popular ip: 172.69.58.22 usememcache: 1