Mirta,
Ziedīte
ZIŅAS
IZKLAIDE
VIDEO
VESELĪBA
IZGLĪTĪBA
LABDARĪBA
Laika ziņas Jelgavā
  • ZIŅAS
  • Jelgavas ziņas
  • Novadu ziņas
  • Politika
  • Komentāri
  • Ekonomikas ziņas
  • Kriminālās ziņas
  • Uzņēmēji runā
  • Dzīvesstils
  • Aculiecinieks
  • Sēru ziņas
  • Arhīvs
  • Jurista vārds
  • Portāls ziņo
  • SPORTS
  • IZKLAIDE
  • VIDEO
  • GRĀMATU APSKATS
  • VESELĪBA
  • IZGLĪTĪBA
  • LABDARĪBA

APTAUJA
Vai iepērkaties internetā? ..vairāk
Iepērkos tikai
internetā
Pa retam kaut ko
nopērku
Reizi vai divas
gadā iepērkos
Neiepērkos
internetā
Pirkumus veic citi
ģimenes locekļi




  ZIŅAS / Dzīvesstils / (Raksts) /

Baltkrievu receptes no Jeļenas Grīsles (2)

Raksts publicēts: 2018.03.05. 11:21:34
Raksta autors: delfi.lv

Nosūtīt
Ziņa redaktoram
Sagatavot izdrukai
Galerija (4)

Februārī sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces" sākām iepazīstināt ar dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. Pirmā viesošanās tika aizvadīta Kolkā pie lībietes Dženetas Marinskas, bet 23. februārī varējām vērot, kā savas viešņas Jelgavā uzņem baltkrievu saimniece Jeļena Grīsle, ceļot galdā vinegretu, draņikus un ābolu pīrāgu.

Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Jeļenas Grīsles gatavoto baltkrievu tradicionālo ēdienu receptes.

Jeļena noteikti ir viena no aktīvākajām Jelgavas sievietēm. Viņa strādā Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrības integrācijas pārvaldes jauniešu centrā jeb vienkārši – Jelgavas Jauniešu centrā, kas, Jeļenas vārdiem runājot, ir tilts starp jauniešiem un pilsētas administrāciju.

Brīvajā laikā darbojas Jelgavas baltkrievu biedrībā "Ļanok" (Jeļena ir biedrības dibinātāja un priekšsēdētāja) un dzied biedrības pašdarbības kolektīvā "Ļanok". Vēl viņa pamanās atlicināt laiku dārza darbiem – visu, ko vien var, audzē pati un saglabā ziemai – spiež sulas, vāra ievārījumus, marinē un skābē. Viņa šova dalībniecēm sagatavojusi īstu pārsteigumu pašā Jelgavas sirdī un arī lieliskus baltkrievu ēdienus.

Lasi tālāk un uzzini klasiska vinegreta recepti, kā gatavojami draņiki jeb kartupeļu pankūkas baltkrievu gaumē, un kāds ēdiens slēpjas aiz jestrā nosaukuma "Sauka, Griška un Steška".

Lai pagatavotu klasisku vinegretu, Jeļena Griško iesaka sarūpēt šādas sastāvdaļas:

  • 3 ar mizu tvaicētas sarkanās bietes;
  • 5 sālīti gurķi;
  • 4 ar mizu vārīti kartupeļi;
  • Sauja skābētu kāpostu;
  • Sāls pēc garšas;
  • Malti melnie pipari pēc garšas;
  • Augu eļļa (vislabāk – nerafinēta saulespuķu eļļa).

Ar mizu tvaicētas sarkanās bietes un vārītus kartupeļus nomizo. Kartupeļus, gurķus un bietes sagriež vienāda lieluma mazos kubiņos.

Dārzeņus liek bļodā, tiem pievieno ar nazi vai šķērēm sasmalcinātus skābētos kāpostus, sāli, piparus, eļļu un visu samaisa.

Lai pagatavotu draņikus, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 8-10 kartupeļi;
  • 2 olas;
  • Sāls pēc garšas;
  • Malti melnie pipari pēc garšas;
  • Eļļa cepšanai.

Kartupeļus nomazgā, nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Nolej lieko šķidrumu, bet ne visu, jo masai nav jābūt pilnīgi sausai.

Pievieno kartupeļiem atsevišķā trauciņā iepriekš sakultas olas un samaisa. Pieber sāli, piparus un garšvielas. Ar kausiņu lej uz pannas, kur iepriekš uzkarsēta eļļa, un cep mazas pankūciņas.

Desertā baltkrieviete Jeļena Grīsle cienāja savas viešņas ar sulīgu ābolu pīrāgu, kura pagatavošanai nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 glāze cukura;
  • 180 g sviesta;
  • ½ glāze skāba krējuma;
  • ½ glāze piena;
  • 3 glāzes miltu;
  • 1 TK cepamā pulvera;
  • 4-5 āboli;
  • Kanēlis pēc garšas
  • 1 ola;
  • Saldējums pasniegšanai;
  • Saldētas zemenes.

Sakarsē krāsni līdz 190 grādiem. Ietauko cepamo veidni.

Vienā bļodiņā ar mikseri sajauc cukuru, istabas temperatūrā paturētu sviestu, krējumu un pienu.

Citā bļodiņā samaisa miltus un cepamo pulveri un pievieno pirmās bļodiņas masai. Rūpīgi samaisa, lai veidojas viendabīga mīkla.

Lej masu veidnē. Pa virsu izkārto plānās šķēlītēs sagrieztus ābolus, kas iepriekš vienmērīgi apviļāti ar kanēli samaisītā cukurā.

Pa virsu ar kulinārijas otiņu uzsmērē ar cukuru sakultu olu. Liek krāsnī un cep 50 minūtes.

Izņem no krāsns, nedaudz atdzesē, griež šķēlēs un pasniedz ar plombīra saldējumu, atkausētu un sablendētu zemeņu masu un karstu tēju.

Lai labi garšo!

 

 


Vārds E-pasts
Komentārs
Piekrītu noteikumiem
lasīt komentārus (2)
Komentāra ievietošanas noteikumi
  • par forumā ievietoto ziņojumu saturu ir atbildīgi to autori;
  • forumā publicētie viedokļi neatspoguļo JELGAVNIEKIEM.LV viedokli;
  • portāla administratoram ir tiesības bez brīdinājuma dzēst rupjus, reliģiski, politiski, rasistiski vai kā citādi aizskarošus ziņojumus, kā arī komentārus, kuri neatbilst izvēlētajai tēmai.




AUTOdoc.lv

2.9437611103058 56(0) - 2.5153439044952 2024.04.20. 12:12 http://www.jelgavniekiem.lv/?l=163&act=4&art=42624&lnk_src=popular ip: 172.70.130.198 usememcache: 1