Glorija,
Banga
ZIŅAS
SPORTS
IZKLAIDE
VIDEO
IZGLĪTĪBA
DĀVANAS SVĒTKOS
LABDARĪBA
Laika ziņas Jelgavā
  • ZIŅAS
  • Jelgavas ziņas
  • Novadu ziņas
  • Politika
  • Komentāri
  • Ekonomikas ziņas
  • Kriminālās ziņas
  • Uzņēmēji runā
  • Dzīvesstils
  • Portāls ziņo
  • Aculiecinieks
  • Sēru ziņas
  • Arhīvs
  • piedāvā
  • Jurista vārds
  • SPORTS
  • IZKLAIDE
  • VIDEO
  • SLUDINĀJUMI
  • FORUMS
  • GRĀMATU APSKATS
  • IZGLĪTĪBA
  • DĀVANAS SVĒTKOS
  • LABDARĪBA
APTAUJA
Vai svinēsiet Latvijas valsts simtgadi? ..vairāk
Jā, došos uz Rīgu
skatīties
vērienīgo
uguņošanu!
Jā, kopā ar
ģimeni svinēsim
pie svētku galda.
Svinēšu tepat
Jelgavā ar
draugiem!
Svinēšu darbā...
Nesvinēšu,
priecāšos par
brīvdienām!
Neredzu, kas tur
jāsvin...

Čili

  ZIŅAS / Dzīvesstils / (Raksts) /

Baltkrievu receptes no Jeļenas Grīsles (2)

Raksts publicēts: 2018.03.05. 11:21:34
Raksta autors: delfi.lv

Nosūtīt
Ziņa redaktoram
Sagatavot izdrukai
Galerija (4)

Februārī sadarbībā ar LTV raidījumu "Īstās Latvijas saimnieces" sākām iepazīstināt ar dalībniecēm un viņu piedāvātajām receptēm. Pirmā viesošanās tika aizvadīta Kolkā pie lībietes Dženetas Marinskas, bet 23. februārī varējām vērot, kā savas viešņas Jelgavā uzņem baltkrievu saimniece Jeļena Grīsle, ceļot galdā vinegretu, draņikus un ābolu pīrāgu.

Vairāk informācijas par raidījumu un tā dalībniecēm atradīsi te, bet, lasot tālāk, uzzināsi Jeļenas Grīsles gatavoto baltkrievu tradicionālo ēdienu receptes.

Jeļena noteikti ir viena no aktīvākajām Jelgavas sievietēm. Viņa strādā Jelgavas pilsētas pašvaldības Sabiedrības integrācijas pārvaldes jauniešu centrā jeb vienkārši – Jelgavas Jauniešu centrā, kas, Jeļenas vārdiem runājot, ir tilts starp jauniešiem un pilsētas administrāciju.

Brīvajā laikā darbojas Jelgavas baltkrievu biedrībā "Ļanok" (Jeļena ir biedrības dibinātāja un priekšsēdētāja) un dzied biedrības pašdarbības kolektīvā "Ļanok". Vēl viņa pamanās atlicināt laiku dārza darbiem – visu, ko vien var, audzē pati un saglabā ziemai – spiež sulas, vāra ievārījumus, marinē un skābē. Viņa šova dalībniecēm sagatavojusi īstu pārsteigumu pašā Jelgavas sirdī un arī lieliskus baltkrievu ēdienus.

Lasi tālāk un uzzini klasiska vinegreta recepti, kā gatavojami draņiki jeb kartupeļu pankūkas baltkrievu gaumē, un kāds ēdiens slēpjas aiz jestrā nosaukuma "Sauka, Griška un Steška".

Lai pagatavotu klasisku vinegretu, Jeļena Griško iesaka sarūpēt šādas sastāvdaļas:

  • 3 ar mizu tvaicētas sarkanās bietes;
  • 5 sālīti gurķi;
  • 4 ar mizu vārīti kartupeļi;
  • Sauja skābētu kāpostu;
  • Sāls pēc garšas;
  • Malti melnie pipari pēc garšas;
  • Augu eļļa (vislabāk – nerafinēta saulespuķu eļļa).

Ar mizu tvaicētas sarkanās bietes un vārītus kartupeļus nomizo. Kartupeļus, gurķus un bietes sagriež vienāda lieluma mazos kubiņos.

Dārzeņus liek bļodā, tiem pievieno ar nazi vai šķērēm sasmalcinātus skābētos kāpostus, sāli, piparus, eļļu un visu samaisa.

Lai pagatavotu draņikus, tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 8-10 kartupeļi;
  • 2 olas;
  • Sāls pēc garšas;
  • Malti melnie pipari pēc garšas;
  • Eļļa cepšanai.

Kartupeļus nomazgā, nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Nolej lieko šķidrumu, bet ne visu, jo masai nav jābūt pilnīgi sausai.

Pievieno kartupeļiem atsevišķā trauciņā iepriekš sakultas olas un samaisa. Pieber sāli, piparus un garšvielas. Ar kausiņu lej uz pannas, kur iepriekš uzkarsēta eļļa, un cep mazas pankūciņas.

Desertā baltkrieviete Jeļena Grīsle cienāja savas viešņas ar sulīgu ābolu pīrāgu, kura pagatavošanai nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

  • 1 glāze cukura;
  • 180 g sviesta;
  • ½ glāze skāba krējuma;
  • ½ glāze piena;
  • 3 glāzes miltu;
  • 1 TK cepamā pulvera;
  • 4-5 āboli;
  • Kanēlis pēc garšas
  • 1 ola;
  • Saldējums pasniegšanai;
  • Saldētas zemenes.

Sakarsē krāsni līdz 190 grādiem. Ietauko cepamo veidni.

Vienā bļodiņā ar mikseri sajauc cukuru, istabas temperatūrā paturētu sviestu, krējumu un pienu.

Citā bļodiņā samaisa miltus un cepamo pulveri un pievieno pirmās bļodiņas masai. Rūpīgi samaisa, lai veidojas viendabīga mīkla.

Lej masu veidnē. Pa virsu izkārto plānās šķēlītēs sagrieztus ābolus, kas iepriekš vienmērīgi apviļāti ar kanēli samaisītā cukurā.

Pa virsu ar kulinārijas otiņu uzsmērē ar cukuru sakultu olu. Liek krāsnī un cep 50 minūtes.

Izņem no krāsns, nedaudz atdzesē, griež šķēlēs un pasniedz ar plombīra saldējumu, atkausētu un sablendētu zemeņu masu un karstu tēju.

Lai labi garšo!

 

 


Vārds E-pasts
Komentārs
Piekrītu noteikumiem
lasīt komentārus (2)
Komentāra ievietošanas noteikumi
  • par forumā ievietoto ziņojumu saturu ir atbildīgi to autori;
  • forumā publicētie viedokļi neatspoguļo JELGAVNIEKIEM.LV viedokli;
  • portāla administratoram ir tiesības bez brīdinājuma dzēst rupjus, reliģiski, politiski, rasistiski vai kā citādi aizskarošus ziņojumus, kā arī komentārus, kuri neatbilst izvēlētajai tēmai.
DELFI.lv ziņas
  Gerhards liek Rēzeknes domei atmaksāt iedzīvotājiem 'nelikumīgi iekasētos līdzekļus par audzēkņu ēdināšanu'
  Divu automašīnu sadursmē Ģibuļu pagastā iet bojā vīrietis
  Siguldas sporta kompleksa bijušo būvuzraugu tiesās par 90 000 eiro pieprasīšanu
  'Prezidentu namam' atceļ grausta statusu
  13. Saeimas 16 komisijas– kurš vadīs un kurš strādās
  Zolitūdes traģēdijas vietā esošā nama īpašniekiem dubulto nodokļu likmi
  Vējonis pateicas Islandei par atbalstu Latvijas neatkarības atjaunošanā

0.60793614387512 56(0) - 0.37319993972778 2018.11.16. 21:03 http://www.jelgavniekiem.lv/?l=163&act=4&art=42624&lnk_src=popular ip: 172.69.62.205 usememcache: 1