|
|
Laika ziņas Jelgavā |
|
|||||||||
JAUNĀKIE |
Pasākumā tika aktualizēta bezatlikumu ražošana (1)Raksts publicēts: 2018.01.19. 14:04:11Raksta autors: Jelgavniekiem.lv Nosūtīt Ziņa redaktoram Sagatavot izdrukai Galerija (6) Ceturtdien, 18. janvārī, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Jelgavas biznesa inkubatorā diskusijā par cirkulāro ekonomiku tikās Jelgavas un citu pilsētu uzņēmēji, zinātnieki, studenti, ražotāji un izgudrotāji, lai tuvāk iepazītos ar bezatlikumu ražošanas iespējām un diskutētu par iespējām to ieviest arī mazo un vidējo uzņēmumu ražošanas procesā. “Šī bija trešā reize, kad tikāmies, lai gūtu jaunas idejas, iedvesmotos un diskutētu - šoreiz par aprites jeb cirkulāro ekonomiku un bezatlikumu ražošanu. Lielākā daļa pasākuma auditorijas bija pārtikas un kosmētikas ražotāji, kuriem ikdienā nākas domāt par to, ko darīt ar ražošanas blakusproduktiem – izmest vai tomēr pārstrādāt un ražot jaunus inovatīvus produktus ar augstu pievienoto vērtību. Priecēja, ka par pasākumu interesi izrādīja uzņēmēji no visas Latvijas,” stāsta LIAA Jelgavas biznesa inkubatora vecākā projektu vadītāja Agnese Oļševska. Ieskatu par to, kas līdz šim ir paveikts universitātēs un zinātniskajos institūtos ieskicēja Ilze Stokmane, LIAA Tehnoloģiju skauts bioekonomikā, savukārt par to, kāds potenciāls ir kartupeļu pārstrādes blakusproduktiem, stāstīja Igors Šepeļevs, LLU Pārtikas un tehnoloģijas fakultātes doktorants. “Pētījums atklāj, ka kartupeļu mizas ir lielisks šķiedrvielu avots, ko var pievienot maizei un konditorejas izstrādājumiem, kā arī dabisks antioksidants, ko lieliski var izmantot ne tikai pārtikas produktos, bet arī kosmētikā. Arī citu dārzeņu atlikumu izmantošana ir iespējama, atliek vien veidot sadarbību ar zinātniekiem, lai to izpētītu. Tāpēc arī uzsveram, ka uzņēmēju un zinātnieku sadarbība ir tik būtiska – turpināsim iesākto, lai uzņēmēji, kas ir ieinteresēti ražot ko inovatīvu, spētu atrast “savu” zinātnieku,” atklāj Agnese Oļševska. Diskusijā piedalījās Māris Jansons, LIAA tehnoloģiju skauts LU, Kristīne Ozoliņa, SIA “Zekants” valdes locekle un “Pupuchi” ražotnes izveidotāja, Pēteris Liniņš, Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas pārstāvis, Rudīte Vesere, VARAM Vides aizsardzības departamenta direktore un Ieva Skuja, Madara Cosmetics kvalitātes vadītāja. Diskusijas rezultātā uzņēmēji secināja, ka aprites ekonomikas principu ieviešanai uzņēmējdarbībā ir nepieciešams komplekss valsts atbalsts, taču ne mazāk svarīga ir arī sabiedrības izglītošana, turklāt mums katram ir jāsāk ar sevi, savu ģimeni un draugiem. Sabiedrībai jādomā par resursu taupīšanu un atkritumu šķirošanu un, iegādājoties produktus, ir jādomā par to, vai mēs nepērkam lietas, kuras mums nemaz nav vajadzīgas. Būtisks ir pircēju pieprasījums - ja sabiedrība sāks pieprasīt produktus, kuri ir ekoloģiski, ražoti no blakuspārstrādes produktiem, tādējādi tiecoties uz resursu otrreizēju pārstrādi, tad arī ražotājs būs gatavs šādus produktus piedāvāt. LIAA biznesa inkubatori tiek finansēti projekta ERAF “Reģionālie biznesa inkubatori un radošo industriju inkubators” ietvaros.
Komentāra ievietošanas noteikumi
|
|