Irīda,
Īrisa
ZIŅAS
SPORTS
IZKLAIDE
VIDEO
VESELĪBA
IZGLĪTĪBA
LABDARĪBA
Laika ziņas Jelgavā
  • ZIŅAS
  • Jelgavas ziņas
  • Novadu ziņas
  • Politika
  • Komentāri
  • Ekonomikas ziņas
  • Kriminālās ziņas
  • Uzņēmēji runā
  • Dzīvesstils
  • Portāls ziņo
  • Aculiecinieks
  • Sēru ziņas
  • Arhīvs
  • Jurista vārds
  • SPORTS
  • IZKLAIDE
  • VIDEO
  • GRĀMATU APSKATS
  • VESELĪBA
  • IZGLĪTĪBA
  • LABDARĪBA
< Oktobris
2829301234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930311
Arhīva navigācija
APTAUJA
Kā Covid 19 ir ietekmējis Jūsu ikdienu? ..vairāk
Nēsāju masku ārpus mājas, dezinficēju visu.
2
Nekā!
1
Retāk eju uz publiskām vietām.
1
Ārvalstu ceļojumi tagad ir ierobežoti vai atcelti
1
Viss ir slikti. Bail no vīrusa.
0


Ierobežos transtaukskābes pārtikā

Raksts publicēts: 2018.06.01. 06:34:36
Raksta autors: lsm.lv

Nosūtīt
Ziņa redaktoram
Sagatavot izdrukai

No 1.jūnija Latvijā vairs nedrīkst izplatīt pārtikas produktus, kuros pārsniegts maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums. Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) sola pārbaudes.

To paredz jau 2016.gada maijā pieņemtie Ministru kabineta noteikumi, kas uzņēmējiem deva divu gadu pārejas posmu, lai mainītu produktu receptūras, kur tas nepieciešams. Noteikumi jāievēro gan vietējiem pārtikas ražotājiem, gan importētājiem un arī ēdināšanas uzņēmumiem.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) speciāliste Tatjana Marčenkova norāda, ka plānotas arī pārbaudes: “Ieplānoti arī finansiālie līdzekļi dienestam, un dienests 2018.gadā ieplānojis paņemt aptuveni 50 paraugus saistībā ar pārtikas iekšējā tirgus uzraudzību un 30 paraugi tiek ņemti uz robežām. Un izvēles kārtībā ņemsim paraugus un skatīsimies: ir vai nav pārsniegts.”

Ja kādos produktos transtaukskābju pārsniegs ierobežojumu, PVD sola uz to reaģēt: “Veiksim preventīvos pasākumus, lai tas turpmāk arī nenotiek. Galvenais mērķis ir virzīts uz to, lai patērētāji saņem veselīgāku pārtiku.”

Kardiologi jau gadiem aicinājuši samazināt transtaukskābju saturu produktos - cepumos, bulciņās, majonēzē, gatavajās mērcēs, margarīnā, kur ir hidrogenētās augu eļļas.

Hidrogenētie augu tauki tieši tiek saistīt ar sirds un asinsvadu slimībām, arī cukura diabētu un citām kaitēm. Organisms nemāk uzņemt un pārstrādāt transtaukskābes, kā arī tās var ievietoties šūnas membrānā, traucēt tās caurlaidību, kas savukārt var veicināt iekaisumu rašanos, un sekas parādās sirds un asinsvadu slimību un mirstības statistikā.

 


Vārds E-pasts
Komentārs
Piekrītu noteikumiem
Komentāra ievietošanas noteikumi
  • par forumā ievietoto ziņojumu saturu ir atbildīgi to autori;
  • forumā publicētie viedokļi neatspoguļo JELGAVNIEKIEM.LV viedokli;
  • portāla administratoram ir tiesības bez brīdinājuma dzēst rupjus, reliģiski, politiski, rasistiski vai kā citādi aizskarošus ziņojumus, kā arī komentārus, kuri neatbilst izvēlētajai tēmai.

AUTOdoc.lv

1.8869180679321 97(0) - 1.5430955886841 2020.10.22. 21:22 http://www.jelgavniekiem.lv/?act=10&art=43405 ip: 3.219.217.107 usememcache: 1